Pots contactar amb nosaltres
amb l'aplicació WhatsApp
640 203 187
El dijous 20 de maig a les 19:30h es projecta en el Casal Cultural Jaume I Pedreguer la pel·lícula “COM ROBAR UN PAÍS” de Rehad Desai i Mark J. Kaplan. Aquest acte forma part del Festival Internacional de Cinema ACCIÓ DOCUMETAL + que organitza Acció Cultural del País Valencià, Associació Ciutadania i Comunicació, Docs Barcelona i Generalitat de Catalunya.
Qui governa realment a Sud-àfrica?
Un grup de periodistes d’investigació destapa un cas de corrupció en què està implicat Jacob Zuma, el que fou president de Sud-àfrica fins el 2018. Poc després, la redacció pateix una campanya de desinformació.
Dos joves d’una empresa tecnològica troben proves que deixen al descobert el modus operandi que explica el segrest econòmic de l'estat de Sud-àfrica per part d'interessos privats i que s’ha dut a terme amb l'ajut d'alguns polítics.
Gràcies a Zuma, els membres de la família índia Gupta utilitzen els ingressos del país en benefici propi per mitjà de participacions irregulars en les mines de carbó, mitjans de comunicació i empreses tecnològiques, i, fins i tot, de l’accés fraudulent a alguns càrrecs públics.
En mig de tot plegat, la justícia acusa a Zuma d’haver cobrat, com a mínim, 4 milions de rands (240.000 euros) per part d’una empresa d’armament francesa a canvi d’haver firmat contractes milionaris per a l’exèrcit del país. Quan s'obre la investigació judicial, l’aleshores president, declara que tot són mentides i notícies falses.
Davant l'augment de lligams entre els interessos privats i el govern, qui en surt més mal parat son les institucions democràtiques, i també l’ANC (Congrés Nacional Africà), el principal partit del país i amb el qual Nelson Mandela l’any 1994 va guanyar les primeres eleccions multiracials de la República de Sud-àfrica.
La pel·lícula, que es podrà gaudir a més de 70 sales de tot l’estat el proper mes de maig, narra com un dels països africans amb un dels índex de desenvolupament humà més alts del continent fa front a una de les crisis polítiques més grans dels últims anys.
Com robar un país relata les incògnites que hi ha darrere d’un dels casos de corrupció més mediàtics i transcendents que es recorden. Hi ha lloc per a la justícia en la incipient democràcia sud-africana que tant d’esforç va costar de guanyar?
Fitxa Tècnica
Direcció: Rehad Desai i Mark J. Kaplan
Guió: Anita Khanna, Rehad Desai
Producció: Zivia Desai, Anita Khanna, Rehad Desai
Producció executiva: Michael Auret, Mike Lerner, Geert Veuskens
Edició: Megan Gill, Geert Veuskens, Nikki Comninos
Fotografia: Nic Hofmeyr, Duncan Tilley
So: Sibusiso Zulu, President Kapa
Música: Jannous Aukema
Distribució: DocsBarcelona Distribution
Premis i Festivals
Selecció Oficial, IDFA – Països Baixos, 2019ç
Selecció Oficial, Durban International Film Festival – Sud-àfrica, 2020
Selecció Oficial, Doc Edge – Nova Zelanda, 2020
Selecció Oficial, Sydney SA Film Festival – Austràlia, 2020
Selecció Oficial, Encounters IDF – Sud-àfrica, 2020
Els Directors
Rehad Desai (Sud-àfrica, 1963) és un dels documentalistes africans més notables. Ha dirigit i produït nombrosos llargmetratges, dels quals la majoria han sigut estrenats en festivals internacionals i sales de cinema, a més de rebre elogis per part de la crítica. L’any 2015 va guanyar el Premi Emmy a Millor Documental pel seu Miners Shot Down (2014), en el qual s’evidencia la seva habilitat com a cineasta i la seva experiència com a activista.
Mark J. Kaplan (Sud-àfrica) és un dels principals realitzadors sud-africans. Les seves pel·lícules se centren en temes socials i polítics, de drets humans i memòria històrica. Va ser productor del documental A Lion’s Trail (2005), que va guanyar un Premi Emmy l’any 2006.
El divendres 21 de maig a les 19:30h actuació en directe en Casal Cultural Jaume I Pedreguer amb Xiomara Abello.
Natural de Castelló de la Plana, la cantautora Xiomara Abello ha debutat amb un disc tan personal en la seua concepció com variat en els seus resultats, ja que mentre el fons d'Entre teles és coherent amb si mateix, sobretot en la seua poesia, la forma presenta diverses possibilitats d'expressió musical.
El CD té tot el caràcter de la cançó d'autor contemporània, encara que parle de temes més aviat extemporanis, però sobretot destaca per la seua capacitat per a obrir-se a unes quantes modalitats estilístiques que malgrat la seua diversitat en conjunt mantenen la cohesió. Així, en el repertori hi ha temes genuïna i escaridament cantautoriles interpretats amb veu i guitarra (Toc de cuirs), hi ha fragments de sincer lirisme amb l'ajuda del violí d'Albert Zorrilla (Deserta el fosc, adaptació d'un poema de Miquel Martí i Pol), hi ha bastants rampells d'aires brasilers (Dia de neteja, per exemple) i alguns més del Carib (Nit aventurera), hi ha unes quantes dosis del millor jazz, gràcies sobretot a l'aportacions del pianista Néstor Zarzoso (Eixos ulls), hi ha matisos aflamencados (Pena, aigua, aire), hi ha felices aportacions francament tradicionals alhora que mediterrànies (Entre teles, fils i agulles, dedicada a l'àvia de la Xiomara i, per a mi, la composició més aviat resolta del disc) i finalment, un detall més aviat exòtic, com és la inclusió d'una txalaparta basca, tocada per Mikel Urrutia i Anai Gambra (Amorrua).
En definitiva, com indica el títol del disc, ens trobem davant un mostrari de teles, efectivament, però d'unes teles estampades amb tota mena de colors i sàviament combinades en una espècie d'ensalada que sorprén amb la seua amalgama de sabors.
El divendres 28 de maig a les 19:30h presentem el llibre “Calç i pedra” en Casal Cultural Jaume I Pedreguer.
Una història sobre els artesans de la pedra’, editat per Caixa Ontinyent amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llutxent.
El volum aplega prop de trenta textos de diferents autors i nombroses fotografies i dibuixos que il·lustren les aportacions literàries d’escriptors i estudiosos amb sensibilitat etnològica de la Vall d’Albaida i de la Safor, en col·laboració amb margeners en actiu i jubilats, calciners i més treballadors de la pedra.
Coordinat per l’Ajuntament i el col·lectiu Pedra i Calç, el projecte en què s’inclou aquesta publicació es proposa de retre un homenatge a la gent anònima que al llarg de la història han treballat la pedra i s’han dedicat a l’activitat de la calç.
Pau Alabajos va presentar el passat 29 d'abril el seu llibre Hotel Fontana en el Casal Cultural Jaume I de Pedreguer, delegació d'ACPV en la Marina Alta.
El cantautor de Torrent i autor de l'obra narra en aquest llibre una guerra, que encara que es va produir tant prop, concretament en la Mediterrània balcànica, vint-i-cinc anys després ha caigut en l'oblit.
Hotel Fontana és un valent exercici de reflexió sobre la mort de 8.000 musulmans innocents executats a traïció a la ciutat de Srebrenica. Una ciutat en la qual es sentien segurs i on van ser assassinats a sang freda.
A més de la xarrada introductòria sobre els esdeveniments que narra en el llibre, Pau Alabajos va finalitzar la seua presentació interpretant dos temes musicals, un creat expressament per al llibre publicat sota el segell de l'Editorial Bromera i premiat amb el Premi de Teatre Ciutat d'Alcoi.
Setmana amb varietat de propostes culturals en el Casal Cultural Jaume I Pedreguer, ACPV en la Marina Alta, amb la projecció de la pel·lícula documental “OECONOMIA” i la presentació del llibre “Lladre de secrets”.
El dijous 22 d'abril a les 19:30h es va estrenar a Pedreguer el documental OECONOMÍA. Una anàlisi de la precària situació econòmica global i un avís del límit insostenible al qual estem arribant com a societat on l'endeutament cada vegada és més gran i insostenible, la qual cosa evidenciarà encara més les grans fortunes en detriment dels més desfavorits.
El documental forma part del Festival Acció Documental + que durant aquest any forma part de la programació mensual del Casal de Pedreguer.
El divendres 23 d'abril, Pepa Leyda va presentar el seu llibre de vivències personals “Lladre de secrets” publicat sota el segell de la Editorial Neopàtria. El llibre de descriu la vida de l'escriptora de Gata de Gorgos, des de menuda fins al dia d’avui, amb l'esperança del missatge per a afrontar la malaltia del càncer, que com en moltes famílies, malahuradament ha marcat la vida de Pepa.
Un projecte personal que utilitza com a bàlsam per a afrontar i tractar de superar aquesta malaltia on els seus beneficis destina íntegres a INCLIVA per a l'estudi i investigació del càncer. L'acte va estar presentat i moderat per Anna Aurora Pérez Gilabert, Presidenta del Casal Jaume I de Pedreguer.
ACPV Acció Cultural del País Valencià amb motiu de les celebracions del 25 d'abril ha convocat una vintena de concentracions per tot el territori del País Valencià i també ho celebrarem en Pedreguer.
Els actes seran simbòlics degut a la situació sanitària actual i consistiran en la lectura del manifest. Ens acompanyaran en la concentració, Penya Barcelonista Pedreguer, Toca-la Sam, Femme Força, Cineclub Pessi Pedreguer, Centre Excursionista Pedreguer, Adima Marina Alta, Els Traginers, Associació Els Pòrxens, als que des del Casal estem molt agraïts per acompanyar-nos en aquest acte que celebrarem el proper diumenge 25 d'abril a les 12:00h en Plaça de l'Amistat.
L'acte serà retransmés en directe per la xarxa social Facebook. Esperem que el proper any les condicions siguen més segures per a totes i ho puguem celebrar juntes.
+info dels actes del 25A organitzats per Acció Cultural del País Valencià
PER LA LLENGUA I LA CULTURA FEM PAIS
El dijous 22 d’abril a les 19:30h es projecta en el Casal Cultural Jaume I Pedreguer la pel·lícula “OECONOMIA” (2020, 89 min, Alemanya i Subtítols: Català).
Aquest acte forma part del Festival Internacional de Cinema ACCIÓ DOCUMETAL + que organitza Acció Cultural del País Valencià, Associació Ciutadania i Comunicació, Docs Barcelona i Generalitat de Catalunya.
Sinopsi>
En els darrers anys, el nostre sistema econòmic s’ha fet invisible i incomprensible. La sensació de que alguna cosa no funciona del tot bé l’ha tingut pràcticament tothom. Però, exactament, què és el que no funciona?
Capa a capa, Oeconomia revela les regles del capitalisme contemporani i com aquestes fan créixer sistemàticament el dèficit i la concentració de la riquesa. Amb astúcia i rigor, la pel·lícula analitza els aspectes més flagrants de l'economia capitalista, sovint invisibilitzats en les cobertures mediàtiques, fet que impossibilita comprendre la lògica que hi ha darrere de les estructures bàsiques que sostenen la nostra vida quotidiana.
Paradoxalment, l'economia només creix i els beneficis només son possibles quan hi ha endeutament. Un joc segueix instal·lat en la lògica de l’augment infinit de capital. Mostra el capitalisme signes d’esgotament? Ens trobem prop del seu final?
+info
Carmen Losmann (Alemanya, 1978), després de cursar a Anglaterra el Bachelor of Arts Marketing, es va graduar en l’especialitat de cinema a l'Academy of Media Arts a la ciutat de Colònia. El seu llargmetratge de debut, titulat Work Hard Play Hard (2011), tracta dels efectes de la gestió dels recursos i ha estat guardonat amb el prestigiós premi televisiu Grimme-Preis, l’any 2014. Va rebre la beca Gerd Ruge Project per desenvolupar el documental Oeconomia, que és el seu segon llargmetratge com a directora.
El divendres 23 d’abril a les 19:30h presentem en Casal Cultural Jaume I Pedreguer el llibre “Lladre de secrets” de Pepa Leyda. La visió positiva y de superació personal per afrontar la malaltia del càncer en un relat autobiogràfic de coratge, valentia i lluita pels que estimem.
El dijous 29 d’abril a les 19:30h Pau Alabajos presenta el llibre “Hotel Fontana” en Casal Cultural Jaume I Pedreguer.
En juliol de 1995, més de 8.000 hòmens musulmans entre 12 i 65 anys van ser executats per l’exèrcit serbobosni a Srebenica, una ciutat pròxima a la frontera que separa Bòsnia de Sèrbia. Era gent indefensa que havia acudit a refugiar-se en el que era un enclavament custodiat per les Nacions Unides.
L’hotel Fontana fou el lloc de pas, tant de víctimes com de botxins. Estava situat en una ciutat que es diu Bratunac, en la República Srpska, una de les dues entitats polítiques que constitueixen l’estat de Bòsnia i Hercegovina. Allà van tindre lloc les negociacions entre el general de l’exèrcit serbobosni Ratko Mladic, de malnom el carnicer d’Srebrenica, i el comandant de la força de protecció dels cascos blaus, Thom Karremans, dies abans de la massacre. Karremans va cedir i va permetre que aquell espai designat com a zona segura es convertira, de sobte, en un parany salvatge de mort i sang. Ell sempre s’ha excusat en la manca de suport aeri i de recursos militars per part de l’ONU. Aquest soldat de les Nacions Unides es va jubilar i se’n va anar a viure a algun lloc de l’anomenada Costa Blanca mentre, per una altra banda, Mladic va ser comdemnat a cadena perpètua com a criminal de guerra pel Tribunal Internacional per a l’ex Iugoslàvia.
La introducció del llibre és de la periodista Lola Bañón, especialitzada en política internacional i professora de la Universitat de València. Bañón contextualitza històricament la guerra de Bòsnia mostrant dades esgarrifants que expliquen la desteta d’un país. Per l’hotel Fontana va passar també Lejla, una dona que descobreix que és filla d’un violador. El Tribunal Penal Internacional va reconéixer que fins a 44.000 dones musulmanes foren víctimes de violacions massives. Per primera vegada la violència sexual fou reconeguda coma arma de guerra.
El cantautor Pau Albajos és l’autor d’aquesta obra sempre relacional amb el fet musical, des de l’any 2003 es dedica a compondre professionalment publicant una desena de treballs discogràfics. L’hem vist en incomptables gires, festivals i cicles de concerts. Hotel Fontana (editada per Bromera) és la seua primera incursió en l’univers literari i ho ha fet en un format de teatre documental que li ha valgut el reconeixement del prestigios Premi de Teatre Ciutat d’Alcoi 2019. Un guardó que ha esdevingut plataforma per a molts dramaturgs i dramaturgues emergents que van ser premiats en edicions anteriors i ara tenen carreres artístiques solvents.
Pau explica que açò li ve de lluny perquè té gravades en la retina les primeres imatges d’una guerra, la dels Balcans, que per primera vegada per a ell no eixien en les pel·lícules, no eren fictícies. Aquelles seqüències de soldats patrullant per Sarajevo amb piles de cadàvers amuntegats apareixien als informatius de les televisions. Ell tenia dotze anys quan es va produir la matança de Srebrenica i va quedar commocionat amb allò que veia. Aquests records clavats a foc en la memòria li han servit d’inspiració per a escriure un text deliberadament antibel·licista i antimilitarista que té un peu als escenaris i un altre a les aules perquè a través de les reflexions que fan algunes de les persones supervivents invita a conscienciar al lector, a l’espectador i a l’estudiantat per a que aquest odi i mort no torne a repetir-se mai més.
La gènesi de l’obra fou en 2017 quan el dramaturg Gabi Ochoa li va encarregar al músic torrentí la banda sonora d’una producció teatral que es titulava Vives i que parlava de la ‘primavera valenciana’, un moviment de protestes protagonitzades per l’alumnat de l’Institut Lluís Vives de València contra les retallades en educació i les càrregues policials que se’n derivaren. Alabajos va fer algunes cançons en directe en companyia de Sergio Caballero i Laura Romero, l’actor i l’actriu que hi participaven. Aquella experiència d’anar rodant arreu del País Valencià i fins i tot al Teatro del Barrio a Madrid li va fer viure el fet escènic d’una forma tan intensa que se li va despertar el cuquet del teatre.
En aquesta ‘òpera prima’ l’escriptor es basa en testimonis reals que han permés que les seues experiències i reflexions formen part del text. Una altra de les seues fonts ha sigut l’Associació ‘Remembering Srebrenica’ que treballa per la preservació de la memòria de les víctimes del genocicidi. Ha fet una recerca de documentació consultant les vistes orals al Tribunal de l’Haia i ha reproduït les transcripcions de les declaracions de culpabilitat.
Com diu la periodista Lola Bañon al pròleg, Pau Alabajos convoca veus diverses d’aquesta història per a recordar que ha passat fa no res, que tot sempre és susceptible de ser repetit i que fer memòria és un deure quan la pau penja de fils cada vegada més prims i invisibles.
Fem una crida per a que algun director o directora teatral s’anime a portar-ho a escena perquè en el moment actual de revifament de moviments feixistes necessitem missatges colpidors que ajuden a prendre consciència de fins on ens pot conduir l’odi.
Informació: https://www.lesmuntanyes.com/
Durant el mes d’abril el Casal Cultural Jaume I Pedreguer acull l’exposició “Joan Perucho, creació, imaginació i bon gust” que estarà oberta al públic de dilluns a divendres de 18h a 20h.
L’exposició que repassa totes les facetes de Joan Perucho amb la voluntat de despertar l’interès cap a la seva obra. Es presentarà el Perucho poeta, autor de novel·les d’aventures, crític d’art, gastrònom i bon vivant i escriptor de diari.
Una proposta ideada per Julià Guillamon i dissenyada per Marc Valls.
L'exposició està produïda per la Institució de les Lletres Catalanes, amb al col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.
Tenim 3 visitants en línia
Tots els assistents a actes del Casal hauran de porta careta i mantindre les distàncies de seguretat
ajuda'ns a promoure
Cultura en la nostra llengua
#PaisValencià
delegació d'ACPV en
La Marina Alta
HORARI CASAL
de dilluns a divendres
19h a 21h
966 456 499 / 640 203 187
casal@casalpedreguer.cat